The Burnside Gorge Community Centre employs one of the largest publicly accessible green roofs in Western Canada, at approximately 1066 metres square. The site encorporates 99% greenspace

Rainwater Management Techniques

burnside-gorge  220x136 hhGreen Roof

A growing medium was used over microfabric roof protection.

Permeable Paving

Open style paving was used in the parking area.

The roof surface and parking area are not impervious. After filtering through the greenroof or parking sub-structure, any excess stormwater is discharged to the adjacent Cecelia Creek. LEEDtm Gold certification is in process. The building also includes many energy saving, water saving and non-toxic building features.

Cost

$5.2 million project, funded by the City of Victoria, Canada-BC Infrastructure Program and many community businesses and individuals.

Project Team

Sharp & Diamond, Landscape Architects
Herold Engineering, Civil Engineer
Peterson Galloway, Structural Engineer
Garyali Architect Inc, Architect
City of Victoria, Project Coordination

Location

Burnside Gorge Community Centre
471 Cecelia Road
Victoria, BC